Zapiekanka oryginalnie przygotowywana z łososiem, u mnie tym razem z amurem (z braku łososia). Porcja przygotowana jest na 2-3 osoby.
Składniki:
400g filetu z łososia
400ml mleka
0,5kg ziemniaków
łyżka masła klarowanego
2 małe cukinie
1-2 łyżki mąki pszennej
500g brokuła
1 łyżka kaparów
1 łyżka soku z cytryny
oliwa do polania ziemniaków
sól, pieprz, czosnek w proszku
Filet
z łososia oddzielić od skóry, pozostałe ości wyciągnąć pęsetą (można to
zrobić po ugotowaniu), posolić, popieprzyć i włożyć do garnka z
mlekiem. Zagotować, a następnie filet przewrócić na drugą stronę i zdjąć
z kuchenki. Filet wyciągnąć z mleka i pokroić na mniejsze kawałki,
mleko zachować.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie talarki. Gotować w posolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzić.
Cukinię
pokroić na cienkie półtalarki (jeśli cukinia jest starsza to najpierw
usunąć środek z pestkami), usmażyć na łyżce klarowanego masła (lub innym
tłuszczu nadającym się do smażenia), przyprawiając łyżką czosnku w
proszku, solą i pieprzem. Smażyć krótko, to momentu, kiedy cukinia się
zeszkli. Wlać na patelnię mleko spod łososia i pogotować chwilkę,
następnie dodać 1-2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszać do momentu
powstania sosu. W razie potrzeby rozcieńczyć sos, lub zagęścić odrobiną
mąki. Do patelni dodać brokuła rozdzielonego na małe różyczki, kapary,
sok z cytryny i smażyć razem minutę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz