Składniki:
ciasto200g mąki pszennej
7g drożdży instant lub 15g drożdży świeżych
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
60ml ciepłej wody
nadzienie
2 cukinie (można dać 1 cukinię i 1 bakłażana)
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
1 łyżka kaparów
kilka pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
50g tartego parmezanu
2 jajka
150ml gęstej śmietany
świeży tymianek, świeża natka pietruszki
Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, dodać drożdże, oliwę i sól. Zalać wszystko ciepłą wodą i od razu wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia na 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę.
Cukinie pokroić na talarki, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki. Cebulę i cukinię podsmażyć 3 minuty na oliwie wraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać resztę warzyw, zioła i dusić kolejne 15 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie odcisnąć na sicie z nadmiaru wody.
Jajka ubić ze śmietaną, dodać parmezan. Wyłożyć warzywa na ciasto, dodać pokrojoną szynkę, zalać wszystko masą jajeczną. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i około 30 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz